4 maart 2024
Donderdag 29 februari 2024 stond in het teken van ons vijfjarig bestaan. Wat hebben we de afgelopen jaren bereikt in ons streven naar een rechtvaardigere samenleving? Onze directeur Nathalie Dijkman zette het tijdens onze bijeenkomst uiteen. Voor wie er niet bij kon zijn, de belangrijkste mijlpalen te lezen in dit document:
Het jubileum was niet alleen een terugblik op behaalde successen, maar bood ook een vooruitblik op toekomstige initiatieven. Zo belichtten Professoren André Nollkaemper en Margaretha Wewerinke-Singh ons thema klimaatrechtvaardigheid. Nollkaemper benadrukte deze problematiek op lokaal niveau en de rol van Amsterdam Law Hub in het aanpakken hiervan, terwijl Wewerinke-Singh specifiek inging op mensenrechtenkwesties in het mondiale zuiden, met de nadruk op Vanuatu.
Vanuatu, een kleine eilandengroep in de Stille Oceaan, heeft onlangs een belangrijke stap gezet in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid. De impact van klimaatverandering op gewassen, zoals de 'yam', heeft diepe gevolgen voor de lokale bevolking, waarbij eeuwenoude rituelen en culturele praktijken verstoord worden. Tijdens het jubileum was er een opmerkelijke samenwerking met het Klimaatmuseum, een pop-up museum over de grootste uitdaging van dit moment: de klimaatcrisis. Deelnemers werden uitgedaagd om tijdens een creatieve workshop oplossingen te bedenken om het verhaal van de 'yam' in de schijnwerpers te zetten.
Aangezien we bekend staan om onze innovatieve aanpaken, gaven we hiermee een uniek inzicht in onze werkmethodes. Laura van Rutten (Oprichter Klimaatmuseum), Dennis van Galen (Directeur CREA) en Maheen Khan (International Climate Resilience Advisor WNF), vormden de professionele jury die de ideeën beoordeelde. De twee beste worden in samenwerking met het Klimaatmuseum en inheemse volkeren van Vanuatu gerealiseerd tot kunstwerken, te bewonderen vanaf 16 mei 2024 bij Klimaatmuseum. Meer hierover volgt binnenkort!