7 juni 2024
Net als voorgaande jaren, omarmden de startups legal tech en werden er innovatieve benaderingen gepresenteerd die daadwerkelijk kunnen bijdragen aan een transformatie van het juridische landschap. Hoewel recht en innovatie op het eerste gezicht twee tegenstrijdigheden lijken, bewijzen de studenten van ons mastervak Justice Entrepreneurship het tegendeel.
CaseCanvas is een AI-storytelling-app die overlevenden van seksueel en huiselijk geweld in staat stelt om hun verhaal in alle volledigheid over te brengen op de politie. Een ander interessant idee werd gepitcht door RefugeeBuddy: een gepersonaliseerde AI-chatbot die vluchtelingen helpt zich door ons complexe, juridische landschap te bewegen. EduHelp streeft er ook naar vluchtelingen en asielzoekers te ondersteunen, maar juist door het aanbieden van juridisch advies - in alle talen van de wereld.
Hoewel technologie in de regel onderdeel is van een oplossing, tonen andere startups aan dat innovatie soms juist een annaloge oplossing behoeft. Zo ontwikkelt Let Us Speak praktische workshops, spellen en filmvertoningen zodat gebruikers op de hoogte zijn van hun rechten en daarmee vol vertrouwen kunnen demonstreren. Door middel van onderwijs, betrokkenheid en belangenbehartiging creëert Our Rule of Law Foundation mogelijkheden voor studenten om samen te werken met experts en professionals aan kwesties van democratische erosie in Europa en een actieve rol te spelen in de verdediging van de rechtsstaat. PolaReis biedt studenten handvatten voor huisvesting, schulden en ter bevordering van hun geestelijke gezondheid. Amplify daarentegen is een communicatieplatform voor klimaatrechtvaardigheid en produceert podcasts over strategische rechtszaken i.s.m. individuen en communities die hierdoor getroffen zijn.
De kersverse ondernemers pitchten hun startupideeën aan een gerenommeerde jury, bestaande uit: Farshida Zafar (Erasmus Centre for Entrepreneurship), Pablo van Klinken (Stichting Allemansrecht) en Jan Dijk (Faulteit der Rechtsgeleerdheid, UvA). Na een zorgvuldige overweging kende het panel de eerste prijs toe aan CaseCanvas, omdat de app volgens hen een zeer reëel en serieus probleem aanpakt. De Access to Justice-prijs werd uitgereikt aan RefugeeBuddy, en PolaReis won de felbegeerde publieksprijs.
Naast alle pitches, omvatte het evenement een paneldiscussie over de rol van design en creativiteit in juridische innovatie. Het panel bestond uit Lieke Beelen (Visual Contracts), Suzanne Dings (Hogeschool van Amsterdam) en Elena Kuran (NuLawLab, Boston). Zij deelden inzichten in de waarde van design in de juridische sector en de totstandkoming ervan - van concept tot uitvoering. Ook bespraken ze de ondergewaardeerde rol ervan, en benadrukten ze het belang van een kritische, op de maatschappij gerichte aanpak om te voorkomen dat bestaande vooroordelen in de samenleving verankerd blijven.
Wederom bleek dat aanstormende juristen daadwerkelijk creatief genoeg zijn om problemen op te lossen. We kijken er dan ook naar uit om ze verder te ondersteunen via ons startupprogramma.
Bekijk deze pagina voor meer informatie, of neem direct contact met ons op!