Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Met bezoek van ruim 3000 juridische professionals is Legal Geek een van de grootste juridische conferenties over recht en innovatie ter wereld. Als netwerkevenement brengt Legal Geek je in contact met changemakers en marktleiders om zo een positieve impact te maken op de juridische sector. Na de succesvolle workshop die we in september in Amsterdam gaven, was het tijd voor de volgende Legal Geek in Londen.

Legal Geek Londen

De Amsterdam Law Hub en het UvA Sustainability Platform waren samen uitgenodigd om een interactieve workshop te geven bij Legal Geek Londen. Met veel plezier gaven we een creatieve, interactieve en maatschappelijk relevante workshop over klimaatrechtvaardigheid. Samen met een groep van zo'n dertig deelnemers gingen we dieper in op hoe advocaten kunnen bijdragen aan een duurzamere, toekomstbestendige wereld, en inspireerden we elkaar hoe je daadwerkelijk het verschil kunt maken.

Klimaatrechtvaardigheid: innoveren voorbij pro bono

In onze workshop daagden we deelnemers uit door verder te denken dan pro bono en de gebruikelijke MVO-ideeën. We bespraken twee zeer uiteenlopende, relevante casussen over klimaatrechtvaardigheid waar onze eigen academische onderzoekers nu aan werken. De eerste casus richtte zich op het werk van Associate Professor Sustainability Law Margaretha Wewerinke-Singh, waarbij de deelnemers werden gevraagd mee te denken hoe het bewijsmateriaal uit haar Vanuatu zaak ook kan worden gebruikt voor andere vergelijkbare klimaatzaken.

De tweede casus richtte zich op het gebruik van synthetische data voor AI modellen en welke afwegingen hier moeten worden gemaakt door bedrijven tussen vervuiling en privacy van zulke data. Deze casus komt voort uit het onderzoek van Dr. Ana Oprescu. We bespraken de ups en downs van de huidige (wettelijk traditionele) manieren om klimaatactie te ondersteunen door middel van pro bono. Vervolgens gaan we in kleinere groepen aan de slag met het ontwikkelen van een solide koers voor een van deze specifieke cases voor duurzamere, innovatievere en effectievere manieren om bij te dragen aan een groenere aarde.

Alle groepen vulden een werkblad in met adviezen en tips, en na afloop waren er meer dan tien juridische professionals van internationale kantoren en bedrijven die hun gegevens achterlieten om samen te kunnen werken met Margaretha en/of Ana. De hulp die ze aanboden varieert van pro bono advies tot het gratis gebruik van geavanceerde datamanagement platforms. 

Terugblik op Legal Geek x Amsterdam Law Hub

Eerder in september van dit jaar organiseerde Legal Geek in samenwerking met de Amsterdam Law Hub een soortgelijke workshop in De Hallen. Naast de conferentie was dit ook een van de eerste keren dat we een side event organiseerden op onze eigen locatie. In het kader van ons Incubatorprogramma organiseerden we een pitching wedstrijd, waarbij drie teams van studenten hun pitch presenteerden over hun innovatieve startup-idee. De winnaar van de wedstrijd ontving tickets voor het volgende Legal Geek evenement in Londen.

We kijken nu al uit naar de volgende Legal Geek, absoluut een hoogtepunt in ons academisch jaar!