Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Amsterdam Law Hub heeft samen met Nadja Jungmann, Bijzonder Hoogleraar aan de UvA (gespecialiseerd in schuldenproblematiek), een belangrijke subsidie ontvangen van het Instituut Gak, de Gemeente Amsterdam en Stichting Utopa. Met deze financiële steun wordt De Schuldenbrug gerealiseerd, met als doel om de ondersteuning voor mensen met schulden te verbeteren.

De Schuldenbrug in een notendop

De Schuldenbrug richt zich op het efficiënter en eerder helpen van mensen met schulden, door informele hulpverleners te voorzien van antwoorden op juridische vragen. Studenten van de UvA worden hiervoor ingezet. Deze adviezen zijn eenvoudig te verkrijgen via een telefonische en digitale informatielijn, speciaal ontworpen om laagdrempelige toegang tot juridische expertise mogelijk te maken. De Schuldenbrug is niet bedoeld als een nieuw loket voor burgers, zoals bestaande diensten als Geldfit of het Nibud. In plaats daarvan fungeert het als ondersteunend systeem voor hulpverleners om burgers die bestaande informatielijnen niet weten te vinden, beter te bereiken.

Samenwerking met lokale organisaties is essentieel

Vanuit het project zal nauw samengewerkt worden met buurtteams en wijkteams, evenals met informele organisaties. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de adviezen breed inzetbaar zijn en we veel mensen bereiken die anders wellicht geen hulp zouden zoeken.

De advisering binnen De Schuldenbrug is gebaseerd op een bewezen, succesvolle methode van de Vrouwenrechtswinkel Amsterdam, een initiatief van de Amsterdam Law Hub, Bureau Clara Wichmann en Gemeente Amsterdam. Vrouwen kunnen hier terecht voor gratis juridisch advies. Rechtenstudenten, die uitvoerig zijn getraind in gespreksvaardigheden, cultuur- en gendersensitief werken en kennis hebben van o.a. sociale zekerheidsrecht, bestuursrecht, consumentenrecht, voeren hier de intakes uit en formuleren adviezen die vervolgens worden gecontroleerd door ervaren juristen.

Bij complexere, juridische vraagstukken die uitgebreid onderzoek vereisen naar de wet- en regelgeving rondom schulden, wordt de expertise van onderzoekers van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA of Hogeschool van Amsterdam ingeschakeld. Overige vraagstukken worden opgepakt in clinics binnen het rechtenonderwijs, waar groepjes studenten onder begeleiding werken aan echte juridische problemen uit de samenleving. Alle resultaten worden vervolgens weer gebruikt door gemeentelijke instanties en formele en informele hulpverleners, wat bijdraagt aan een breed inzetbare en effectieve ondersteuning op grotere schaal.

Tijdspad van De Schuldenbrug

Na de zomer starten we met alle voorbereidingen om onze informatielijn in januari 2025 daadwerkelijk te openen. Met De Schuldenbrug hopen we een belangrijke bijdrage te leveren aan goede oplossingen voor mensen met schulden. We verwachten een belangrijke stap te kunnen zetten in de aanpak van deze problematiek in Amsterdam, en geloven sterk in de samenwerking tussen academische instellingen, gemeentelijke instanties en informele organisaties.