Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Amsterdam Law Hub zet zich namens de UvA actief in om de toegang tot het recht te verbeteren in Nederland, en werkt op het snijvlak van onderzoek, onderwijs en ondernemen. Om te kunnen bijdragen aan een sterkere instroom en minder uitval van jonge sociaal advocaten, ontwikkelden zij samen met praktijk-professionals een masterclass om deze beginnende sociaal advocaten wegwijs te maken in het ondernemerschap.

De instroom van nieuwe sociaal advocaten is beperkt, mede omdat veel sociaal advocaten geen stagairs aannemen. Het aantal grotere kantoren dat sociale rechtsbijstand verleent, blijft afnemen.  Anders dan in de commerciële advocatuur, waar de partners voor de acquisitie zorgen en bedrijfsvoering kantoorbreed wordt georganiseerd, zijn sociaal advocaten verantwoordelijk voor hun eigen bedrijfsvoering.

Hier komen veel keuzes bij kijken: wie zijn je (doelgroep) cliënten? Werk je alleen op toevoegingen of ook met commerciële zaken? Welk salaris kan je jezelf straks uitbetalen? Op welk(e) rechtsgebied(en) ga je je specialiseren? Wat voor administratie moet je allemaal bijhouden of opzetten? En aan welke wet- en (beroeps)regels  moet je allemaal voldoen om überhaupt te kunnen starten als advocaat-ondernemer?

Het is belangrijk dat (startende) sociaal advocaten de juiste voorbereiding krijgen om deze vragen te beantwoorden en zich voor te bereiden op het ondernemerschap in de advocatuur. Omdat in Nederland veruit de meeste burgers op toevoeging worden geholpen door eenmanskantoren, is het des te belangrijker dat toekomstige sociaal advocaten hun werk als ‘zzper’ goed starten en kunnen volhouden.

De cursus is opgedeeld in drie avonden van drie uur en één (optionele) online sessie. De drie fysieke bijeenkomsten vinden plaats op de Amsterdam Law Hub (Nieuwe Achtergracht 164, Amsterdam) of UvA Academy (Plantage Muidergracht 22, Amsterdam).

Activiteiten

  • Deel 1 | Dinsdag 4 maart 2025 | 16h30-19h30 |
    Ondernemerschap binnen de  advocatuur
    Wat komt er allemaal bij kijken wanneer je als advocaat onderneemt? Wat zijn de grootste valkuilen en wat zijn de voordelen van ondernemerschap?
    Sprekers: Liesbeth Hulst, bijzonder hoogleraar Toegang tot Recht en Peter Goes, in-house councel Stichting de Verre bergen
  • Deel 2 | Dinsdag 11 maart 2025 | 16h30-19h30 |
    Financiën en het bedrijfsplan van de advocaat
    Hoe zien je inkomsten (omzet) eruit? Wat is de impact van het specialisme? Welke doelen stel je voor de eerste jaren, wat betreft inkomsten en uitgaven?
    Spreker: Maarten den Haas, docent Amsterdam Business School
  • Deel 3 | Dinsdag 18 maart 2025 | 16h30-19h30 |
    Visie en reflectie op het eigen ondernemerschap
    Sprekers: Ruben Alderse-Baas, beleidsadviseur Dekenberaad en Thomas Kouwenhovensociaal advocaat (ondernemer)

    Moderator en host: Nathalie Dijkman-Atria, Directeur Amsterdam Law Hub

Contact

Vragen over Ondernemen voor sociaal advocaten? Neem dan contact op met Nathalie Dijkman (Coördinator Ondernemen voor sociaal advocaten) via: n.e.j.dijkman@uva.nl.

Aanmelden

Je kunt je inschrijven voor deze cursus loopt middels een aanmeldformulier via onderstaande button. Deze cursus wordt gesubsidieerd door Stichting Allemansrecht. Hierdoor is enkel een eigen bijdrage verplicht van €50 per deelnemer. Voor deze kosten ontvang je een factuur.

Er kunnen maximaal 25 deelnemers meedoen aan de cursus. De cursus vindt enkel plaats als er minimaal 10 inschrijvingen zijn. Elke deelnemer die de gehele cursus heeft afgerond ontvangt een certificaat. Voor advocaten is het mogelijk om 3PO punten te behalen per cursusavond.