Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bij de Amsterdam Law Hub geloven we in de kracht van kunst en cultuur. Daarom organiseren en cureren we fototentoonstellingen van echte, maatschappelijke verhalen binnen onze thematiek 'rechtvaardigheid'. Deze tentoonstelling, genaamd 'African and Proud' toont een vaak onderbelichte kant van Oegandese jongeren.

Over deze tentoonstelling

Blankets & Wine - Oeganda, December 2019

Met haar fotoportretten van jongeren op het festival Blankets & Wine toont Nathalie Dijkman een onderbelichte kant van Oeganda. Wie zijn de Oegandese jongeren? Hoe uiten zij zich in een land waar mensenrechten steeds meer onder druk komen te staan en waar de LGBTQ+ gemeenschap in de openbare orde niet wordt geaccepteerd? De door Nathalie vastgelegde generatie doet mee aan de laatste trends op het gebied van muziek, mode, kunst en ondernemerschap, en stelt daarmee de westerse, aangeleerde voorstelling van Oost-Afrika als een plek van louter armoede en geweld in vraag.

Het festival Blankets & Wine is een event waar muziek en kunst zegeviert en waar de vrijheid tot zelfexpressie – een mensenrecht – voelbaar is. Zolang rechtvaardigheid niet via het gerechtshof kan worden behaald, wordt zij via initiatieven als deze des te meer gecultiveerd. Volgens Nathalie is het dan ook belangrijk dat we ‘dat wat zichzelf wil laten zien’ actief blijven opzoeken en aanschouwen, opdat we de ontwikkeling van landen als Oeganda niet (onbewust) onderdrukken.

Doel

Het doel van deze tentoonstelling:

Nathalie, directeur van de Amsterdam Law Hub, richtte vijf jaar geleden stichting SEMA op in haar tweede thuisland, Oeganda, waar ze sindsdien veel tijd spendeert. Ondanks haar intensieve betrokkenheid is ze een expat en bekijkt ze het land noodgedwongen door de lens van een Europeaan. Toch weigert ze om de bril van ‘white saviour’ of ‘humanitair’ op te zetten, maar streeft ze naar een perspectief van gelijkheid. Zo gebruikt ze haar analoge camera om de bevolking steeds met nieuwe ogen te ontmoeten.