Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Toeslagenaffaire heeft ons allen doen beseffen hoe belangrijk het is om, in de rechtsverhouding tussen burgers en de overheid, steeds naar een balans te zoeken in regelgeving en beginselen als redelijkheid, evenredigheid en dienstbaarheid. Helaas blijkt het vinden van een rechtvaardige oplossing voor rechters en overheidsjuristen niet altijd eenvoudig. Om die reden wij voor hen een tweedaagse masterclass ontwikkeld in samenwerking met ACLPA en hoogleraren, onderzoekers en docenten van de UvA en HvA.

Doelen

De doelen van De Responsieve Overheidsjurist:

  • Overheidsjuristen uitnodigen om vanuit verschillende, filosofische perspectieven op hun eigen rol te reflecteren. 
  • Inzicht krijgen in dilemma’s (‘buikpijndossiers’) die in verschillende contexten en organisaties spelen.

Activiteiten
 

  • Aan de hand van casussen en dilemma’s uit de alledaagse praktijk en vanuit het ideaal van de ‘reflectieve professional’ werden zij op deze manier uitgedaagd de gedachtevorming over en de kwaliteit van de beroepshouding te versterken.
  • Ook zoomden we in op de rol van (uitvoerende) overheidsjuristen in onze rechtsstaat en de bijbehorende beroepsethische kaders op (geautomatiseerde) procedures waarmee zij te maken krijgen. Thema’s die aan bod kwamen, waren responsiviteit, maatwerk en digitalisering.

Resultaten

  • Hoge opkomst (20 overheidsjuristen) van verschillende soorten instanties, zowel uitvoeringsinstanties zoals het UWV en de Belastingdienst, als gemeentes en Ministeries. 
  • Positieve evaluatie achteraf. Deelnemers gaven aan dat ze het inzichtelijk vonden van elkaar te horen hoe er bij andere organisaties met specifieke dilemma's wordt omgegaan.