Bij SPUI25
Door de jaren heen is niet alleen de criminaliteit maar ook de maatschappelijke blik op straffen en detentie veranderd. Zo kan bepaalde media-framing een sterk ‘wij-zij’-gevoel aanwakkeren, en wordt het humane aspect van gevangenen soms uit het oog verloren. Maar hoe komt iemand in deze situatie terecht? En past de architectuur van gevangenissen nog wel bij de huidige tijdgeest?
De veranderende publieke opinie heeft invloed op de rechten en vrijheden van gedetineerden. Het doel was om hier tijdens deze bijeenkomst een ander licht op te schijnen. Ook onderzochten we op welke manier kunst hieraan kan bijdragen.
Panelgesprek bij SPUI25. Dit panel, bestaande uit Theo Tegelaers (directeur en curator van Stichting TAAK), Ulrike Möntmann (kunstenaar en wetenschapper), Robert Glas (kunstenaar) en Malou Hamers (Strafrechtdocent UvA) betreedde aan de hand van gedocumenteerde audioverhalen van vrouwen uit Europese gevangenissen, de wereld van geanonimiseerde gedetineerden en de redenen waardoor zij geen plek vonden in de maatschappij. Ook onderzochten zij de zichtbaarheid van machtsstructuren in de architectuur van gevangenismuren anno 2023.