Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het lijkt een onwaarschijnlijke combinatie; het recht dat voornamelijk bestaat uit regels en wetten, en het vrije en ontastbare van kunst. Omdat wij er sterk in geloven dat kunst kan leiden tot nieuwe perspectieven op de juridische sector, besloten we hierover in gesprek te gaan met experts op dit gebied.

Doel

Het doel van deze podcastserie:

In gesprek gaan met zowel onderzoekers als uitvoerders om erachter te komen of - en zo ja - op welke manier kunst een rol speelt om het recht beter te begrijpen.

Activiteiten

Om dit onderwerp vanuit meerdere perspectieven te benaderen, gingen we hierover in gesprek met Sofia Stolk (TMC Asser Instituut en VU), advocaat Aernoud Bourdrez en kunstenares JULIACKS en oprichter van TAAK, Theo Tegelaers. Ook spraken we elke aflevering met Nathalie Dijkman. Niet alleen is ze directeur van de Amsterdam Law Hub, waardoor ze feilloos begrijpt welke rol kunst kan spelen om het recht beter te begrijpen. Ook is ze in haar privéleven zelf fotograaf.

Beluister hieronder de afleveringen.

1. Kunst versus het Internationaal Recht

In de eerste aflevering spreekt Gabriela met Sofia Stolk. Sofia doet vanuit TMC Asser Instituut (en inmiddels ook VU) onderzoek naar de rol van kunst in het Internationaal Recht. Waarom is het zo van belang dat we door kunst worden uitgedaagd hier anders naar te kijken? En op welke manier gebeurt dit al?

2. Ook kunstenaars hebben advocaten nodig

De tweede aflevering staat in het teken van de advocatuur. Advocaat Aernoud Bourdrez maakte de verrassende overstap van de Zuidas naar de kunstwereld. Hij vertelt waarom, en wat er nodig is om de advocaat te zijn wie hij is. Hij schreef er zelfs een boek over, Think Like a Lawyer, Don't Act Like One.

3. Hoe fluïde is de kijk op ons rechtssysteem?

In de derde en laatste aflevering van deze reeks gaan we in gesprek met de Amerikaanse kunstenares JULIACKS en oprichter van TAAK, Theo Tegelaers. Met hun kunstprojecten durven zij een ander licht te schijnen op ons rechtssysteem. We zoomen in op Nederlandse gevangenissen, en het beïnvloeden van de politiek.