10 juni 2024
De pop-up brengt kunstenaars, wetenschappers en studenten van verschillende faculteiten samen om problemen en oplossingen rond de klimaatcrisis tastbaar te maken. Dit toont ook aan dat een interdisciplinaire aanpak binnen de UvA van grote waarde is. Zo creëerde Leen Van Laere (masterstudent Heritage and Memory studies) een gedetailleerde kaart van Suriname die aantoont hoe Nederlandse, koloniale activiteiten het natuurlijke landschap hebben geëxploiteerd en uitgeput. En dat deze effecten zelfs vandaag de dag nog merkbaar zijn. Bij andere expo's kwamen handel, verwoeste landschappen en de ongelijke verdeling van de gevolgen van klimaatverandering aan het licht.
De Amsterdam Law Hub gelooft in de kracht van kunst om het recht beter te begrijpen. We zijn dan ook trots onderdeel te mogen zijn van deze tentoonstelling, waarvoor het concrete idee tot stand kwam tijdens de viering van ons vijfjarig bestaan waarbij we onze community uitnodigde mee te denken. Op basis van wetenschappelijk onderzoek van Margaretha Wewerinke-Singh (Universitair Hoofddocent Duurzaamheidsrecht, UvA) hebben we samen met het Klimaatmuseum een installatie ontwikkeld, gericht op Vanuatu. Het eiland wordt zwaar getroffen door klimaatverandering, met cyclonen en het uitsterven van gewassen tot gevolg - wat een enorme impact heeft op de bevolking. Een groep eilandbewoners stond op en leidde met succes een coalitie van 132 landen. De aanleiding: advies krijgen van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over de wereldwijde, wettelijke verplichtingen met betrekking tot klimaatactie.
Met deze expo zoomen we in op de verdwijning van een belangrijk gewas van Vanuatu, de "yam", dat de bevolking al eeuwenlang op spirituele wijze verbindt. Hiermee nodigen we bezoekers uit om mee te voelen wat dit betekent, door na te denken over het verliezen van iets dat hen heel dierbaar is.
Hoewel de omvang van de klimaatcrisis als immens en ontmoedigend kan aanvoelen, biedt het Klimaatmuseum juist hoop en daadkracht. Hopelijk leidt dit tot verbinding, zodat we samen in actie komen om klimaatverandering aan te pakken.
Een bezoek aan het museum bij VOX-POP is gratis van maandag t/m vrijdag en draait tot 13 september 2024.