Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wist je dat bijna de helft van Nederland niet op de hoogte is van haar arbeidsrechten? Denk hierbij aan de hoogte van het minimumloon en het aantal vakantiedagen. Hierdoor kunnen onrechtvaardige en onrechtmatige situaties ontstaan. Sterk op je werk is een nieuw project over ondernemerschap voor MBO-, HBO- en WO-rechtenstudenten.

Om op te komen voor de arbeidsrechten van werknemers is het nieuwe project 'Sterk op je werk' in het leven geroepen, geïnspireerd op ons succesvolle mastervak Justice Entrepreneurship. Studenten zetten zich in om oplossingen te ontwikkelen die werkende Nederlanders bewuster maken van hun arbeidsrechten. 

Wat houdt het project in?

In teams van MBO-, HBO- en WO-rechtenstudenten wordt gewerkt aan een rechtsoplossing voor het probleem dat werknemers, zoals jijzelf, vaak onvoldoende op de hoogte zijn van hun rechten op de werkvloer en hoe ze die kunnen verdedigen. De oplossing kan van alles zijn: een (tech) tool, een dienst of een service, in de vorm van een stichting of een onderneming. Alles is mogelijk.

Sterk op je werk heeft deze week de kick-off gehad met de groep studenten van de ROC Midden-Nederland, ROC Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Het onderwijs vindt plaats bij ROC Midden-Nederland (Kanaleneiland, Utrecht). De programmapilot zal eind januari 2025 afronden en bij succes zal er ook een tweede pilot plaatsvinden dat jaar.

Succesvolle kick-off

Met deze pilot wordt geëxperimenteerd met deze samenwerking, iets waar alle soorten docenten ook veel aan kunnen hebben in de toekomst. De lessen worden gegeven door ons docententeam dat gespecialiseerd is in Design Thinking (een bewezen succesvolle methodiek) en studenten wordt actief begeleid tijdens het proces. Het vak wordt in januari 2025 afgesloten met een evenement waar studenten per werkgroep hun idee kunnen pitchen voor een prominente jury.

Er zijn werkgroepen gemaakt van ieder 5 enthousiaste studenten die zich zullen storten een rechtsoplossing voor het probleem dat werknemers vaak onvoldoende op de hoogte zijn van hun rechten op de werkvloer en hoe ze die kunnen verdedigen. Per werkgroep zijn er twee MBO’ers die de leiding hebben over de werkgroep, één HBO’er en één WO’er.

Nieuwe dynamiek vanuit niveau overstijgend werken

Samen met onderzoeker en professor Agnes Akkerman zijn projectleiders Susan Leclercq en Frances Singleton ontzettend enthousiast over motivatie onder de studenten, direct voelbaar al, bij de start.

Susan: “Er is veel positieve energie om samen niveau overstijgend te werken in de teams, en natuurlijk ook vanuit de geweldige docenten en collega’s van het ROC Midden Nederland en de Hogeschool Utrecht.”

Frances: “Deze dynamiek voor samenwerking binnen groepen is een geheel nieuwe ervaring, voor de studenten én voor de docenten. Maar we merken dat er is veel dat studenten aan elkaar bindt, en de samenwerking aan een rechtsoplossing voor zo’n groot maatschappelijk probleem geeft natuurlijk ook een boost.”

Het programma 'Sterk op je werk' is bedacht door Agnes Akkerman, en is een unieke pilot in Nederland, de eerste in zijn soort. Als deze pilot succesvol is, zal het programma geïntegreerd kunnen worden in het standaard onderwijs. Daarnaast wordt studenten de mogelijkheid geboden om na afloop van het programma de oplossing verder te ontwikkelen en op de markt te brengen via het Incubatorprogramma.